Wielkopolscy hodowcy trzody chcą się bronić przed ASF
Z tego też powodu Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej wraz z Wielkopolską Izbą Rolniczą przygotował szczegółową listę zaleceń dla wszystkich, którzy hodują świnie.
Nawet drastyczne ograniczenie liczebności dzików nie jest jedyną metodą powstrzymania epidemii. W działania zapobiegawcze muszą się włączyć nie tylko służby weterynaryjne i hodowcy, lecz także wszyscy pracujący w branży skupu i przetwórstwa mięsa, a także konsumenci – informują przedstawiciele WZHTCh. – Apelujemy do wszystkich mieszkańców naszego województwa o świadomą profilaktykę. W Wielkopolsce produkcja trzody chlewnej jest wyjątkowo intensywna i pojawienie się ASF w chlewniach naszego regionu stanie się katastrofą ekonomiczną odczuwaną w całej Polsce. Wieprzowina stanowi bowiem znaczący udział w konsumpcji przeciętnego Polaka. Jest też sztandarowym produktem eksportowym.
Problem powinni zauważyć nie tylko hodowcy trzody, ale wszyscy mieszkańcy, także w miastach. Jak pokazuje przykład Warszawy i okolic, wirus przenoszony jest nie tylko przez dziki, ale może także być przenoszony przez ludzi, którzy wyrzucają w przygodnych miejscach zakażone resztki żywności np. kanapki z wędliną. Choć żywność taka jest nieszkodliwa dla człowieka, to jednak stanowiąc łakomy kąsek dla dzików staje się źródłem ich zakażenia. Tym samym dziki w niekontrolowany sposób przenoszą wirusa na nowe tereny.
Dlatego też Wielkopolski Związek Hodowców Trzody Chlewnej, wzorem służb weterynaryjnych, opracował zbiór podstawowych zasad ochrony stad przed ASF:
• Chlewnia, w której znajdują się trzoda powinna być odgrodzona od środowiska zewnętrznego płotem lub ścianą budynku.
• Ściółka oraz obornik powinien być zabezpieczona przed dostępem dzikich zwierząt.
• W miarę możliwości należy stosować starą słomę. Świeżą stosować po upływie co najmniej jednego miesiąca od zbioru.
• Przed bramą wjazdową na podwórko należy stosować maty dezynfekcyjne polewane często płynem dezynfekcyjnym.
• Koła ciągników i przyczep powinno się opryskiwać skutecznym środkiem wirusobójczym.
• Przed każdymi drzwiami wejściowymi do chlewni należy rozłożyć maty dezynfekcyjne i dbać o ich uzupełnianie środkami dezynfekującymi.
• Wszystkie osoby postronne wchodzące do chlewni muszą zakładać jednorazową odzież ochronną.
• Należy ograniczyć do niezbędnego minimum osoby wchodzące do chlewni. Należy założyć zeszyt wejść i wyjść do chlewni, w którym prowadzone będą rejestry osób wizytujących chlewnie.
• Lekarze weterynarii i zootechnicy muszą być ubrani w czystą odzież jednorazową i obuwie.
• Należy stosować wyłącznie fermowy sprzęt weterynaryjny. Sprzęt zootechniczny trzeba zdezynfekować przed wprowadzeniem do obiektów. Niedopuszczalne jest wprowadzenie do chlewni używanych poskramiaczy, otwartych butelek z lekami czy pasz pochodzących z innych gospodarstw hodowlanych.
• Brama wjazdowa musi być zawsze zamknięta, co uchroni przed wtargnięciem osób i pojazdów postronnych.
• Nie wolno dopuszczać do kontaktu samochodu utylizacyjnego z chlewnią –padlinę należy wywozić poza teren gospodarstwa a następnie zdezynfekować teren i sprzęt natychmiast po odjechaniu samochodu. Nie wpuszczać pracownika firmy utylizacyjnej na teren gospodarstwa!!!
• Sprzedaż zwierząt należy prowadzić w wyznaczonym miejscu, a po sprzedaży natychmiast dezynfekować teren i sprzęt.
Warto, by te zalecenia stosować nie tylko na terenie Wielkopolski, ale we wszystkich gospodarstwach, gdzie hodowane są świnie. Kilka minionych lat pokazuje, że ASF nie lubi zimy i bardziej rozprzestrzenia się, gdy jest ciepło. Może to oznaczać, że kłopoty hodowców w całej Polsce dopiero się zaczną. Oby tak się nie stało.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|