KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto mieć przydomowy kompostownik?

Opublikowano 04.07.2023 r.
W większości krajów Unii Europejskiej kompostowanie jest dość powszechną praktyką, w naszym kraju dopiero staje się popularne. Coraz więcej gmin w trosce o środowisko zachęca mieszkańców do zakładania kompostowników, co przyczynia się do znacznego ograniczenia produkcji odpadów biodegradowalnych tzw. mokrych.  

 

Z roku na rok masa produkowanych przez nas odpadów komunalnych wzrasta. Zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska, od 1 lipca 2017 roku w sposób selektywny powinniśmy zbierać takie frakcje, jak: papier, szkło, metale, tworzywa sztuczne, a także odpady ulegające biodegradacji (w tym bioodpady). Ostatnie z nich stanowią na terenach wiejskich około 33% wszystkich produkowanych odpadów. Możemy je jednak samodzielnie zagospodarować w procesie kompostowania, przynosząc tym samym korzyści zarówno sobie, jak i środowisku. 

Co możemy kompostować?


Kompostowanie to proces rozkładu materii organicznej przez mikroorganizmy (m.in. bakterie, grzyby) na prostsze związki, tworzące kompost, czyli naturalny nawóz o znaczącej zawartości azotu, fosforu i potasu. Jako wsad do kompostownika nadają się zarówno odpady kuchenne, jak i ogrodowe. Wśród kuchennych są to głównie: resztki owoców i warzyw, suche pieczywo, skorupki jaj, fusy po kawie i herbacie oraz rozdrobniony papier gazetowy. Z ogrodów na kompostowniki powinny trafić: skoszona trawa (wstępnie przesuszona, wymieszana z odpadami suchymi lub dodawana stopniowo), liście i igły, rośliny (w tym chwasty, ale bez nasion) i pocięte gałęzie. Dodatkowo można dodawać: trociny, obornik zmieszany z resztkami roślin, ziemię i popiół drzewny z kominków. Nie wolno za to kompostować odpadów nieorganicznych, tych które zawierają chemikalia, i resztek kuchennych odzwierzęcych (mięso, ryby, kości), ponieważ zanieczyszczają one kompost i przyciągają gryzonie. 
Gotowy kompost wyróżnia się czarnym lub ciemnobrązowym kolorem i pulchną strukturą, ma woń świeżej ziemi. Jego temperatura nie powinna być wyższa od temperatury otoczenia. Średni czas kompostowania to 6 miesięcy, ale może trwać zarówno krócej, jak i dłużej, zależnie od warunków prowadzonego procesu oraz kompostowanego materiału. 

Wybór miejsca i kompostownika

Wybierając miejsce pod budowę kompostownika, należy zwrócić uwagę na to, aby zlokalizować go w terenie lekko zacienionym, osłoniętym od wiatru, na przepuszczalnym podłożu. Ustala się też odpowiednie odległości, w których należy go zbudować. Dla kompostowników o pojemności do 10 m3 powinno to być odpowiednio 5 m od okien i drzwi zewnętrznych oraz 2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi lub chodnika dla pieszych. Dla większych kompostowników, o pojemności od 10 do 50 m3, wymagania co do odległości są znacznie większe. Powinno to być: 30 m od okien i drzwi zewnętrznych, 7,5 m od granicy działki sąsiedniej oraz 10 m od ulic i chodników dla pieszych. 

Szeroką ofertę kompostowników znajdziemy w firmie kadax

Kompostownika nie należy zakładać na betonie lub innym nieprzepuszczalnym podłożu, ponieważ na jego dnie będzie się wtedy kumulowała wilgoć, co nie pozwoli na prawidłowy rozkład materii organicznej oraz spowoduje jej zagniwanie, a co za tym, idzie uwalnianie nieprzyjemnych zapachów. 

Artykuł opracowany we współpracy z Kadax. 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO