KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Jaką ziemię do warzyw w skrzyniach wybrać?

Opublikowano 27.04.2023 r.
Uprawa przydomowych warzyw to niezwykle pożyteczne hobby. Pozwala aktywnie spędzać czas i dostarcza smacznego, w pełni naturalnego pożywienia. Aby uzyskać dorodne plony, trzeba jednak zastosować podłoże dobrej klasy. Ziemia przeznaczona do uprawy warzyw w skrzyniach musi być dostosowana przede wszystkim do wymagań roślin. Dzięki temu wspomoże ich prawidłowy rozwój.

Czym powinna cechować się dobra ziemia do warzyw?


Do uprawy warzyw w skrzyniach można wybrać ziemię różnego rodzaju. Kluczowe jest jednak to, aby podłoże miało odpowiednią strukturę. Jego podstawową funkcją jest swobodny transfer wilgoci oraz składników odżywczych pomiędzy poszczególnymi warstwami gleby. Niezwykle ważne jest też, aby ziemia do warzyw była przewiewna, dzięki czemu korzenie roślin będą miały dostęp do życiodajnego tlenu.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest pH gleby. Najczęściej wynosi ono ok. 7,0, co odpowiada odczynowi neutralnemu.

Należy jednak pamiętać o tym, że ziemia przeznaczona pod uprawę warzyw powinna mieć takie pH, jakie odpowiada preferencjom danych roślin. Zdecydowana większość warzyw preferuje ziemię kwaśną, czyli taką o pH mniejszym niż 7,0. Wśród przykładów można wymienić:

  • ogórki – preferują pH na poziomie 6,5;
  • marchew – preferuje pH na poziomie 6,0;
  • cebula – preferuje pH na poziomie 6,0;
  • sałata – preferuje pH na poziomie 6,0;
  • ziemniaki – preferują pH na poziomie 6,0.

Niektóre rośliny lepiej rosną jednak w glebie zasadowej, o odczynniku pH większym niż 7,0. Dlatego jeszcze przed zakupem ziemi warto zapoznać się z wymaganiami wegetacyjnymi poszczególnych warzyw.

Rodzaje ziemi przeznaczonej do uprawy warzyw


Jeśli rośliny mają być uprawiane w skrzynkach, można wsypać do nich gotową mieszankę ziemi do warzyw lub samodzielnie stworzyć podłoże idealnie dopasowane do wymagań danego gatunku.

Podłoże uniwersalne


Uniwersalne podłoże do warzyw to mieszanka składająca się z różnych składników organicznych oraz gleb. Produkty tego typu są tak opracowywane, by zapewniały optymalne warunki wegetacyjne warzywom uprawianym w przydomowych ogródkach.
Uniwersalne podłoże składa się z szeregu składników odżywczych, takich jak m.in. azot, fosfor oraz potas. Odczyn pH takiej ziemi najczęściej jest lekko zasadowy. Można w niej uprawiać najpopularniejsze warzywa.


Podłoże kokosowe jako ziemia do warzyw


Jak sama nazwa wskazuje, podłoże kokosowe to specjalny substrat, wytwarzany ze skorup kokosów. Produkt ten jest całkowicie naturalny i przyjazny dla środowiska. Podkład kokosowy jest też przewiewny –  zapewnia korzeniom doskonały dostęp do tlenu. Podłoże tego typu przez długi czas pozostaje wilgotne, to z kolei pomaga przetrwać roślinom letnie upały. Podłoże kokosowe jest też stosunkowo lekkie, dzięki czemu wypełnione nim skrzynie można w razie potrzeby dość łatwo przenosić.


Podłoże kokosowe nie zawiera szkodliwych pestycydów ani dodatków chemicznych. Uprawiane w nim warzywa są więc zdrowe i bezpieczne. Należy jednak pamiętać o tym, że gleba tego typu jest uboga w naturalne składniki odżywcze. Z tego powodu warto stosować odpowiednie nawozy. Podłoże kokosowe ma neutralny odczyn.

Ziemia z torfem, przeznaczona do uprawy warzyw


Substrat powstały w wyniku zmieszania ziemi oraz torfu to popularne podłoże, przeznaczone do uprawiania warzyw wszelkiego rodzaju. Torf jest materiałem w pełni naturalnym i organicznym, bogatym w składniki odżywcze. Dzięki temu, aby zapewnić roślinom optymalne warunki do rozwoju, nie trzeba stosować zbyt wielu nawozów. Ziemia z torfem sprzyja także retencji wody i najczęściej ma lekko kwaśne pH. 

Specjalistyczna ziemia do warzyw


Specjalistyczne podłoża do warzyw często zawierają perlit, czyli materiał pochodzenia wulkanicznego. Znacząco poprawia on przewiewność oraz strukturę gleby, dzięki czemu rośliny szybciej się ukorzeniają i lepiej rozwijają.


Specjalistyczne mieszanki do warzyw najczęściej zawierają także nawozy organiczne. Mają one pozytywny wpływ na wzrost roślin, zwłaszcza w początkowej fazie rozwoju. 

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO