KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
25 stycznia 2018

Rozgrzejmy się w chłodne dni.... herbatki dla całej rodziny

Gdy dopadnie nas przeziębienie, wychłodzenie czy chrypa warto sięgnąć po herbatki ziołowe i owocowe. Są one bogate w witaminy i substancje napotne. To zdrowa alternatywa dla innych herbat.

Owocowe i ziołowe napary warto słodzić wykorzystując miód (najlepiej dodać go po pewnym czasie, gdy herbatka trochę ostygnie, aby nie stracił swoich właściwości) i popijać małymi łykami, uważając by się nie poparzyć. 

Rozgrzewające herbatki bez problemu znajdziemy w pobliskim sklepie spożywczym, z eko żywnością a także w aptekach. Jeżeli posiadamy suszone owoce lub zioła, możemy pokusić się o ich samodzielne przyrządzenie. 

Jakie składniki w herbacie są najcenniejsze? 

Warto zwrócić uwagę na owoce leśne: dziką różę, dziki bez, berberys, rokitnik, kwiat lipy, owoce malin czy też melisę. Herbatki ziołowo – owocowe często wzbogaca się także o przyprawy korzenne, np. goździki, imbir, cynamon, anyż. Co ciekawe, cennym prozdrowotnym dodatkiem może być także koper włoski. 

Herbatki powinno się pić powoli, małymi łykami trzy lub cztery razy dziennie. Wieczorem mają działanie napotne – dlatego warto je wypić i położyć się spać. 

Herbatki dla najmłodszych

W początkach przeziębienia, wychłodzenia lub chrypki polecana jest herbatka lipowa z dodatkiem owoców maliny. Jak ją przyrządzić? Wystarczy pół łyżki kwiatów lipy i łyżeczkę malin zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Napar jest nie tylko zdrowy, ale także smaczny. Co ważne, wykazuje też silne dzianie rozgrzewające i napotne. 

Inne sposoby na rozgrzanie

Dobrym środkiem rozgrzewającym jest gorące mleko z odrobiną masła, miodu. Można również pić gorące napoje sokowo-miodowe. Sporządza się je z wystudzonego nieco wrzątku oraz soków owocowych domowej roboty. Jak? Wystarczy wziąć po kilka łyżek soku malinowego lub z czarnej porzeczki, dzikiej róży na szklankę wody i dosłodzić łyżką lub łyżeczką miodu.
Przy przeziębieniu i na rozgrzewkę warto również sięgnąć po sok z kwiatów lub owoców czarnego bzu, a także z aronii – te dwa owoce to prawdziwe bomby witaminowe i warto je spożywać również profilaktycznie!

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR