KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
23 stycznia 2018

Racuchy z jabłkiem - poznaj najlepszy przepis!

Racuchy to małe, smażone placuszki, tradycyjne dla kuchni polskiej. Zwykle przyrządza się je z dodatkiem jabłka startego na tarce, a podaje w wersji na słodko – posypane cukrem pudrem. Puszyste placuszki z pewnością zasmakują całej rodzinie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki:

  •     2 jajka, 
  •     2 łyżki cukru,
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •      ½ l kefiru, 
  •     2 szklanki mąki,
  •     2 łyżeczki sody, 
  •     2 jabłka,
  •     olej do smażenia.

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy kefir, mąkę, sodę i starte jabłka (mieszamy do uzyskania gładkiej masy). Niewielkie placuszki nakładamy na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu warto odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • KOWR