KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Irządzach

Opublikowano 28.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Koło Gospodyń Wiejskich w Irządzach ma długą i ciekawą historię. Jego działania skupiają się na integracji lokalnej społeczności, a także promocji kultury Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Poznajcie kolejne wyjątkowe KGW! 

koło gospodyń wiejskich w irządzach

Koło Gospodyń Wiejskich w Irządzach

Koło Gospodyń Wiejskich w Irządzach istnieje od 1928 roku. Obecnie liczy 32 członków, w tym także mężczyzn. Jesteśmy jednym z najstarszych Kół z naszego regionu. Obecnie przewodniczącą Koła jest Pani Katarzyna Krzentowska - informuje Pani Kinga Gardas, członkini KGW.

Obecnie, staramy się wypromować naszą małą miejscowość – Irządze. Odkąd przewodniczącą Koła została Pani Kasia, a do Koła wstąpiło wiele młodych kobiet, postanowiłyśmy się udzielać zarówno lokalnie, jak i na zewnątrz gminy. Bierzemy udział w licznych konkursach, uroczystościach parafialnych oraz gminnych. Aktywizujemy mieszkańców do działania.

Od dwóch lat bierzemy udział w Festiwalu KGW „Polska od Kuchni”. Możemy pochwalić się, iż w naszej miejscowości kobietom wdzięku nie brakuje – w 2021 roku oraz w 2022 roku trafiła do nas korona i tytuł Miss Wdzięku Województwa Śląskiego (kolejno tytuły zdobyły – Kinga Gardas i Katarzyna Krzentowska), a w roku 2021 także wyróżnienie w konkursie Miss Wdzięku 45+ (Pani Urszula Koper). Co więcej, w tegorocznej edycji Festiwalu, zajęłyśmy III miejsce w konkursie kulinarnym. Także w tym roku, zajęłyśmy II miejsce w konkursie Bitwa Regionów - opowiadają członkowie Koła. - Warto dodać, że nasza tegoroczna Miss Wdzięku 2022, a także przewodnicząca Koła – Pani Kasia – wzięła udział w reklamie sieci sklepów Biedronka, promując produkty śląskie.

Obecny rok to także nasz pierwszy krok w kierunku konkursów grantowych – 6 listopada zorganizowałyśmy wydarzenie o nazwie „Kłusem przez irządzki las”, w ramach konkursu „W kole natury” realizowanego przez Lasy Państwowe. Natomiast w ramach programu społecznego „W kole natury” organizowałyśmy warsztaty wykonywania kwiatów z jesiennych liści. Niedawno, bo 8 listopada wystąpiłyśmy także w programie „Pokój na poddaszu” na kanale TVP3 Katowice. Prowadzimy także stronę Koła na Facebooku, gdzie zamieszamy wszystkie informacje o naszej działalności.

Jesteśmy zarejestrowane w rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich. Jest to świetna sprawa, gdyż z pieniędzy, które dostajemy z ARiMR możemy wyposażać się zarówno w elementy naszego regionalnego stroju, jak i w sprzęty, które są nam potrzebne do dalszej działalności.

Nasze Koło łączy pokolenia. Członkami Koła są Panie w przedziale wiekowym od 19 do 78 roku życia, jednak działają z nami także dziewczynki, z których najmłodsza ma 6 lat. Można powiedzieć, że naszej grupie utworzyły się podgrupy – kulinarna, artystyczna i rękodzielnicza. Każda z nas ma inny talent – jedne pięknie śpiewają, inne fenomenalnie gotują, ale nie jest to problem, aby zebrać się i ulepić 300 pierogów, albo zaśpiewać przyśpiewkę biesiadną. Kładziemy duży nacisk na współpracę i  dzielenie się umiejętnościami.

Mieszkańcy całej gminy Irządze bardzo nas wspierają, dodają otuchy i przede wszystkim – wierzą w nas. To miłe słyszeć słowa wsparcia oraz pochwały – bez względu na to czy wygrywamy w konkursach, czy nie. Spotykamy się z bardzo dobrym odbiorem naszej działalności, a wydarzenia, które organizujemy, są pozytywnie oceniane i przyjmowane - przyznają członkowie Koła.

W najbliższym czasie pragniemy zwrócić na siebie uwagę władz, gdyż w planach gminy jest budowa Domu Kultury, który stałby się także naszą siedzibą (które w obecnej chwili nie mamy – w rejestrze jest podane miejsce zamieszkania naszej przewodniczącej, a jak wiadomo – nie sposób realizować warsztatów, ani innych wydarzeń w prywatnym domu – współdziałamy w tym zakresie z lokalną szkołą podstawową). Dom Kultury to duży wydatek, a nasza gmina niestety może tego finansowo nie udźwignąć.

Co więcej, bardzo zależy nam na promowaniu naszego regionu nie jako kultury śląskiej. Owszem, należymy do województwa śląskiego, jednak leżymy na jego granicy z województwem świętokrzyskim. W regionie ścierają się tradycje zarówno śląskie, jak i krakowskie. A my pragniemy promować swoją kulturę – kulturę Jury Krakowsko-Częstochowskiej, której jesteśmy częścią. Nie chcemy być wpychani na siłę do kultury śląskiej przez wszystkich etnografów. Świat idzie do przodu, mierzymy się obecnie z wymianą tradycji i zwyczajów na terenie całej Polski – każdy czerpie z każdego. Czyż nie możemy utworzyć też i nowej, odrębnej kultury? Oczywiście, mamy też główne założenie naszej działalności – chcemy, aby o nas i naszej miejscowości było głośno w całej Polsce – i w najbliższym czasie będziemy to założenie realizować, udzielając się dalej i biorąc udział w konkursach - podsumowują członkowie Koła.

Z czytelnikami kalendarzrolnikow.pl dzielimy się przepisem na znakomity bigos staropolski na żeberkach. 

Bigos staropolski na żeberkach

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej wiejskiej
  • 2 kg kapusty białej
  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku wędzonego
  • 1 kg swojskiej kiełbasy
  • 10 dag swojskich suszonych grzybów
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 70 dag żeberek
  • 1 duża cebula
  • 20 g smalcu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

  1. Białą kapustę poszatkować. Kapusty ugotować osobno wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Mięso z łopatki pokroić i dusić na smalcu. Boczek pokroić i dodać do podduszonej łopatki. Kiełbasę także pokroić i delikatnie podsmażyć, a następnie dodać do garnka z łopatką i boczkiem.
  3. Gdy biała kapusta będzie na wpół miękka, dodać do niej grzybki suszone. Całość gotować do miękkości.  Następnie, do całości, dodać kapustę kiszoną. Chwilę gotować.
  4. Mięso i kapusty mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy, aby przyprawy przegryzły się z kwasota kapusty.
  5. Cebulę posiekać w kostkę. Podsmażyć na smalcu.
  6. Żeberka doprawić solą i pieprzem,, a następnie wrzucić do cebuli. Można podlać je delikatnie wodą. Żeberka należy dusić do miękkości.
  7. Gdy żeberka będą miękkie, należy dodać je do kapusty, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Następnie należy spróbować bigos, czy został on poprzednio dobrze doprawiony.
  8. Do całości dodajemy śliwki suszone.
  9. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy - aż do odparowania nadmiaru wody - w temperaturze - 180 stopni.

Bigos podajemy tradycyjnie - z pajdą chleba na zakwasie. Życzymy smacznego! 


 

POWIĄZANE TEMATY:kgwkgw w irządzach
kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO