KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Makówka na Święta - autorskie ciasto KGW "Koło na Wesoło"

Opublikowano 15.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Makówka to idealne ciasto na Święta - kruchy placek miodowy, biszkopt, mak, pyszny krem to połączenie doskonałe. Swoim autorskim przepisem dzieli się KGW Koło na wesoło z Wiadrowa.

makówka ciasto

Makówka

Przepis na ciasto od członka KGW Wiadrów - Dariusza Trybuły

Placek kruchy miodowy

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej,
  • 22,5 dag margaryny,
  • 3 łyżki miodu sztucznego,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 15 dag cukru kryształu,
  • 2 jajka.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zarobić ciasto, zagnieść. Następnie podzielić na dwie części i upiec dwa placki miodowe (każdy osobno w takiej samej blaszce) w temp. 180 stopni, przez 30 minut.

Biszkopt makowy

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 20 dag cukru kryształu,
  • 20 dag maku mielonego,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Do masy dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Przekładamy do blaszki tej samej co piekliśmy placki miodowe i pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ostudzić.

 

Masa

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 20 dag wiórek kokosowych,
  • 10 dag chałwy waniliowej.

Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem kryształem, dodać kaszę mannę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i przez chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
Utrzeć margarynę z chałwą waniliową, dodając stopniowo ostudzoną kaszę, utrzeć dobrze. Przygotowaną masę podzielić na dwie równe części i przełożyć ciasto.

 

Polewa
Składniki:

  • 2 łyżki margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki śmietany.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na gazie, mieszając aż składniki się połączą. Polewamy wierzch ciasta.

Przełożenie placka (od dołu): placek kruchy miodowy - masa - biszkopt makowy - masa - placek kruchy miodowy - polewa.

Życzymy smacznego! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO