KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Co gospodynie polecają na Święta? Przepisy KGW w Rososzy

Opublikowano 14.12.2022 r.
przez Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Podczas świątecznego gotowania zachęcamy do skorzystania z przepisów Koła Gospodyń Wiejskich w Rososzy. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami oraz tradycyjny sernik królewski z delikatną masą serową i kruchym ciastem kakaowym to propozycje, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom. 

sernik królewski kgw w rososzy

Sernik Królewski 

Sernik Królewski powstaje z kakaowego ciasta kruchego i masy serowej. Doskonały na niedzielę oraz na Święta i różne imprezy okolicznościowe. Po prostu wspaniały klasyczny sernik. 


Składniki na ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 gram miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu lub sera wiaderkowego 
  • 5 jajek
  • 200 gram miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 

Sposób wykonania:
1. Zmielić twaróg. Ja mielę tylko raz, uważam że to wystarczy, nie zauważyłam różnicy pomiędzy serem zmielonym trzy razy a zmielonym raz. 
2. Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ja ostatnio do tego celu używam malaksera. Wrzucam wszystkie składniki mieszam około 30 sekund .
3. Gdy ciasto kruche chłodzi się w lodówce zabieram się do przygotowania masy serowej. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. 
4. W innej misce żółtka ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję po trochu wcześniej wyciągnięte z lodówki masło i ucieram na puszystą masę. 
5. Cały czas miksując dodaję stopniowo przygotowany wcześniej twaróg. 
6. Następnie dodaję jeszcze budyń i chwilę mieszam.
7. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek ale mieszam już tylko delikatnie drewnianą łyżką. 
8. Na tym etapie jeżeli lubisz możesz opcjonalnie dodać jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową. 
9. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładam papierem do pieczenia. 
11. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Powiedzmy trochę mniej niż 3/4 ciasta daję na spód a resztę na wierzch.
12. W pierwszej kolejności na spód blachy daję tą większą część ciasta i równomiernie palcami ją rozprowadzam. Następnie wlewam masę serową i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta czyli tą mniejszą. 
13. Piec w 180 stopniach około 60 minut w zależności od piekarnika góra-dół. U mnie gotowy był już po 50 minutach. Jeżeli zauważysz że sernik zaczyna Ci pękać podczas pieczenia, możesz zmniejszyć temperaturę do 170 i piec dalej. 

 

Rolada schabowa faszerowana boczkiem i pieczarkami

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 250 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki.
  • 500 g pieczarek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
     

Przygotowanie:

  1. Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x35cm. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem, w mięso wcieramy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz z wierzchu smarujemy musztardą. Tak przygotowany płat wkładamy do lodówki na godzinę do zamarynowania.
  2. Połowę pieczarek siekamy na cienkie plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę pieczarek kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Suszone śliwki zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy na godzinę do napęcznienia. Cebule kroimy w ósemki. Na zamarynowanym schabie rozkładamy cienkie plastry boczku, oraz przesmażone pieczarki, całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę, w której moczyły się śliwki.
  3. Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 90 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min, tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. 

 

KGW w Rososzy życzy wielu przyjemności z kosztowania świątecznych przysmaków :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO