Co z zapasami odtłuszczonego mleka w proszku?
Jak udało nam się ustalić, do końca marca Komisja Europejska ma zdecydować co stanie się z zapasami odtłuczszczonego mleka w proszku. Jest ich niemało, bo blisko 400 tysiecy ton! Trzeba się ich pozbyć z unijnych magazynów, aby zrobić miejsce dla kolejnej interwencji na rynku.
Dyskysja na ten temat trwa już od kilku miesięcy. Polski sektor mleczarski apelował, aby gospodarować zapasami tak, żeby rozwiązać sytuację jak naszybciej. W przeciwnym razie może dojść do destabilizacji sutuacji na unijnym rynku. Według przetwórców wprowadzenie kilkuset tysięcy ton mleka w proszku na wewnętrzny rynek moze doprowadzić do spadku cen. Decyzja KE jest szczególnie teraz oczekiwana przez branżę, ponieważ zdecydować ona może o przyszłości cenowej na rynku odtłuszczonego mleka w proszku.
Na światowej giełdzie w Nowej Zelandii ceny rosną. Nawet o 5% wzrosła cena na mleko w proszku. Był to najsilniejszy wzrost od listopada ubiegłego roku. Eksperci tłumaczą, że związany jest on z suszą, jaka nawiedza ten kraj oraz niepewną przyszłością, co do zmiany pogody.
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|