Nie masz jeszcze konta?
27 stycznia 2018

Co zabija pszczoły? Czy owady te wyginą całkowicie?

Populacje pszczół miodnych na świecie od jakiegoś czasu stopniowo wymierają. Winą za to ogólnie obarcza się działalność człowieka. Jednak co zabija pszczoły? Czy owady te wyginą całkowicie i przestaną zapylać rośliny uprawne?

Pszczoły miodne wymierają

Przykładowo w USA ich populacje są już tak niskie, że obecnie 60% żyjących jeszcze kolonii wykorzystuje się tylko do zapylania kalifornijskich migdałów.

Zbliżamy się do punktu, w którym nie będzie wystarczająco dużo pszczół, by zaspokoić potrzeby dotyczące zapylania – mówi Dennis van Engelstorp, entomolog z University of Maryland

Pszczoły miodne są tymczasem kluczowym elementem naszego środowiska! Ich wyginięcie oznacza koniec ludzkości. Spośród 100 gat. roślin dostarczających nam 90% żywności, aż 70% jest bowiem zapylanych i rozmnażanych przez pszczoły. Od 2006 r. populacja pszczół szybko się jednak zmniejsza.


Co zabija pszczoły – zapadalność pszczelich kolonii

Zapadalność pszczelich kolonii (CCD) to zjawisko nagłej utraty dorosłych pszczół z ula. Zaproponowano wiele możliwych wyjaśnień CCD, lecz nie znaleziono dotąd żadnej oczywistej przyczyny pierwotnej. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) wskazał jednak w raporcie dla Kongresu USA, że

przyczyną CCD jest kombinacja różnych czynników. Ogólnie za śmierć tych jakże pożytecznych owadów oskarża się przede wszystkim: pestycydy, choroby i patogeny, pasożyty, złą pogodę powodowaną globalnym ociepleniem i niewłaściwe odżywianie.

Wszystkie te czynniki stwierdza się na wysokich poziomach w dotkniętych wymieraniem CCD ulach. Niektóre źródła podają jednak, że pszczołom najbardziej szkodzi chemia i pasożyty. Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że zapobieganie klęsce ich wymierania będzie dużo trudniejsze, niż dotąd sądzono.


Co zabija pszczoły – pestycydy

Badania wykazały, że pestycydy są silnie powiązane z zespołem zaburzeń kolonii pszczelich CCD i są obecnie uważane za główną przyczynę wymierania pszczół. Rozpyla się je na rośliny i mają różny wpływ na owady. Najbardziej szkodliwa jest grupa chemicznych pestycydów zwana neonikotynoidy. Kontakt z nimi łatwo zabija owady, gdy chodzą po spryskanych powierzchniach roślin lub obszarach wokół. Neonikotynoidy to insektycydy działające na centralny układ nerwowy (paraliż i śmierć) owadów. Pszczoły w kontakcie z nimi wpadają w szok i zapominają drogę do domu (owadzi Alzheimer).

Naukowcy uważają, że środki te odegrały główną rolę w spadku liczebności pszczół. Pestycydy ogólnoustrojowe są też włączane do gleby lub nasion oraz przenoszą się na łodygi, liście, nektar i pyłki roślin.

Kiedy pszczoła wchodzi w kontakt z pestycydami przy zbieraniu pyłku i żerowaniu, może umrzeć natychmiast bez powrotu do ula.


Uwaga! Rzeczywiste uszkodzenie/uśmiercenie populacji pszczół jest funkcją toksyczności i ekspozycji związku chemicznego, w połączeniu ze sposobem jego stosowania. Współczynnik zabijania pszczół w jednym ulu można przy tym sklasyfikować jako:

  1. Normalną umieralność (<100 martwych pszczół na dzień),
  2. Niskie zabijanie (odpowiednio 200-400), 3) umiarkowane zabijanie (odpowiednio 500-900), 4) wysokie zabijanie (> 1000 martwych pszczół dziennie).

 

Co zabija pszczoły – badania obecności pestycydów i fungicydów u pszczół

Obecnie prowadzi się wiele badań dla wyjaśnienia toksycznego wpływu pestycydów na pszczoły. W nowym badaniu opublikowanym pod koniec lipca 2013 r. w czasopiśmie naukowym „Plos ONE” naukowcy z University of Maryland i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa zidentyfikowali trującą mieszankę pestycydów i fungicydów zanieczyszczających pyłek zbierany przez pszczoły i noszony do uli.

Wyniki odkryły nowe powody umieralności dużej liczby pszczół. Ustalono zanieczyszczenie pyłków roślin średnio przez 9 różnych pestycydów i dotąd nie posądzanych o to fungicydów (bo zaprojektowano je do zabijania grzybów, a nie owadów). W jednej próbce odkryto maksymalnie aż 21 chemikaliów stosowanych w rolnictwie. Podtruwane pszczoły wykazywały też potem duży spadek zdolności obrony przed pasożytami.

 

Co zabija pszczoły - jak zapobiegać umieralności pszczół

Trzeba więc koniecznie informować o szkodliwości fungicydów na etykietach chemikaliów rolniczych! Nie wolno też rozpylać pestycydów i fungicydów w fazie kwitnienia, gdy w okolicy zapylają pszczoły (czego dotąd nie stosowano odnośnie fungicydów).

Naukowcy z Maryland odkryli też, że nawet pyłek zebrany na chwastach, ziołach i kwiatach w okolicach pół też był zanieczyszczony pestycydami i fungicydami.

Należy więc mocno zweryfikować dotychczasowe techniki oprysków w rolnictwie i zniwelowac obecność środków ochrony roślin o potwierdzonej toksyczności na pszczoły i inne pożyteczne owady.

Co zabija pszczoły – pasożyty

Pasożyty to drugi w kolejności najważniejszy powód wymierania pszczół. Za najgroźniejszy w tym względzie uważa się roztocz pasożytniczy z rodzaju Varroa, nazywany destruktor Varroa destruktor. Ten mikroskopijny pajęczak odżywia się hemolimfą pszczół i przenosi wiele chorób wirusowych. Owady dorosłe i młode uśmierca jego żerowanie i/lub roznoszone przez niego choroby.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione