KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
28 stycznia 2018

Pyszny karnawał - sałatki, przystawki, przekąski

Karnawał to czas zabawy, spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Na te okazje warto przygotować coś smacznego i kolorowego do zjedzenia. Podstawą przyjęć są dania podawane na ciepło i na zimno oraz różne napoje. Jednak nie zapominajmy o „małym co nieco”, w postaci przystawek, przekąsek czy sałatek, które są lekkostrawne, a udekorowane warzywami, owocami lub ziołami, będą ozdobą naszego karnawałowego stołu - cieszą podniebienie i oczy.

Jajka faszerowane pieczarkami 

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, 20 dag pieczarek,1 cebula, 2 łyżki majonezu, tłuszcz, sól, pieprz do smaku.


Wykonanie: Jajka obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać,  zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć wraz z cebulą na tłuszczu. Połączyć i rozetrzeć wraz z żółtkami.  Doprawić do smaku, dodać majonez, wymieszać i napełnić farszem połówki białek. Udekorować gałązkami koperku, strąkami czerwonej papryki i zielonym groszkiem.

 

Przekąska z wędzonym łososiem

Składniki: białe pieczywo (bagietka, bułka francuska), czarne oliwki, żółty ser w plastrach, łosoś wędzony.
 

Wykonanie: Pieczywo pokroić w cienkie kromki (duże przekroić na pół lub w trójkąty) i położyć na nich pokrojony 
w plasterki  żółty ser. Oliwki odsączyć z zalewy i każdą owinąć pokrojonym w paski łososiem. Udekorować np. zieleniną lub majonezem.

 

Trójkąty z kolorowymi pastami

 

Składniki: 1 opakowanie białego tostowego pieczywa, kubek naturalnego twarożku, 1 pęczek natki pietruszki, ½ kostki masła, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, liście sałaty.

Wykonanie: Natkę pietruszki opłukać. Listki oberwać z łodyżek. Połączyć z twarożkiem, zmiksować. Masło rozetrzeć 
z przecierem pomidorowym. Przyprawić solą. Kromki, rozłożyć na równej powierzchni, posmarować twarożkiem, położyć liść sałaty i przykryć drugą. Następnie posmarować masłem z przecierem, przykryć kolejną kromką i pokroić na trójkąty. Spiąć wykałaczką. Udekorować wg uznania. Do twarożku można dodać drobno posiekany szczypiorek lub roztarty czosnek.

 

Ruloniki z szynki konserwowej 

Składniki: 10-15 plastrów szynki konserwowej, 2 jabłka,  2 łyżki rodzynek, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 płaska łyżka startego chrzanu, 1 łyżka posiekanej  natki pietruszki, sok  z cytryny, sól, pieprz, sałata zielona, natka pietruszki, dowolna owocowa marynata.
 

Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki umyć, osączyć. Jabłka, rodzynki, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, połączyć z jogurtem i majonezem. Przyprawić do smaku solą 
i pieprzem. Na plastry szynki nałożyć farsz i zwinąć w ruloniki. Ułożyć na półmisku. Udekorować liśćmi sałaty, natką pietruszki, marynatą.

 

Galaretka z kurczaka 

Składniki: 25 dag ugotowanego mięsa z kurczaka, 1 ugotowana marchew, groszek zielony, 1 łyżka żelatyny spożywczej, ½ litra bulionu, sól, cukier, pieprz do smaku, liście sałaty i gałązki koperku do dekoracji.
 

Wykonanie: Mięso drobno pokroić. Marchew pokroić w półplasterki. Włożyć do małych miseczek lub kubeczków oraz dodać kilka kulek groszku. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody. Zostawić do napęcznienia, następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie gotować) i wlać do ciepłego bulionu. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem do smaku. Schłodzić i wlać do miseczek. Gdy galaretka stężeje, wyjąć z miseczek, ułożyć na półmisku, udekorować.

 

Sałatka śledziowa w sosie koperkowym

Składniki: 4 filety śledziowe - matias (jeżeli śledzie są bardzo słone, należy je najpierw wymoczyć w wodzie albo mleku przez około 2 godziny).
 

Sos: 125 ml majonezu, 25 ml kwaśniej śmietany 18%, łyżeczka musztardy, 3 łyżki posiekanej cebuli czerwonej albo białej, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanego koperku, pieprz, sól, cukier do smaku.
 

Przygotowanie sosu: Majonez, śmietanę i musztardę przełożyć do miseczki. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Ponownie wszystko wymieszać. 
 

Wykonanie: Śledzie pokroić w paski, połączyć z sosem i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. 

 

Sałatka z ziemniakami i tymiankiem

Składniki: 10 dag sera twarogowego, 20 dag małych ziemniaków, 3-4 łyżki śmietanki 12%, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier puder.
 

Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić. Ciepłe pokroić w plasterki (ze skórką). Ser pokroić w kostkę. Śmietankę, majonez, sok z cytryny połączyć razem, doprawić cukrem pudrem i pieprzem. Ziemniaki połączyć z serem i polać sosem, posypać natką i tymiankiem. Ponownie delikatnie wymieszać.

 

Pasztet z jajek i pieczarek

Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, 2 jajka surowe, 20 dag pieczarek, 1 duża cebula, 10 dag groszku z marchewką, 10 dag żółtego startego sera, 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku albo koperku, ok. ¾ szklanki bułki tartej, 4 łyżki gęstej śmietany, 1  łyżka majonezu, sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, olej do smażenia bułka tarta do posypania formy.
 

Wykonanie: Jajka i pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć ok. 10 minut. Garnek odstawić z palnika, dodać starte jajka i żółty ser, groszek z marchewką, majonez ze śmietaną, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i dwa surowe jajka. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko  dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do formy przygotowaną masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C  przez 1 godzinę. Podawać na zimno. Udekorować zieleniną i pomidorkami koktajlowymi.

 

Filety z kurczaka z pieczarkami

 

Składniki:  4 filety z kurczaka (po ok.10 dag każdy), 20 dag pieczarek, 15 dag ryżu, 2 cytryny, 2 cebule, kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego, 2 łyżki oleju, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, jogurt naturalny  (ok. 20 dag), sól, pieprz do smaku.
 

Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć. Cytryny umyć, jedną obrać ze  skórki. Skórkę pokroić w cienkie paski. Z obu cytryn wycisnąć sok. Filety przełożyć do naczynia. Skropić 4 łyżkami soku  z cytryny. Tymianek umyć. Dwie gałązki położyć na mięsie. Naczynie przykryć i odstawić. 

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Od pozostałych gałązek tymianku oderwać listki i wymieszać z posiekaną cebulą. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, skropić pozostałym sokiem cytrynowym, dodać do mieszanki cebulowo - tymiankowej. Filety osuszyć (marynaty nie wylewać), oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na gorącym oleju z obu stron ok. 5 minut. Dodać pieczarki i smażyć ok. 3 minuty. Mięso  z pieczarkami zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem. 

Przygotować sos - mąkę ziemniaczaną rozprowadzić jogurtem.  Wymieszać z tłuszczem ze smażenia i marynatą. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso i grzyby przełożyć na talerz, udekorować paseczkami skórki cytrynowej. Podawać  na ciepło z ryżem i sosem. Udekorować zieleniną.

 

Sałatka z tuńczykiem

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 pomidory, 2 średniej wielkości papryki czerwone, 1 sałata zielona, 1 średniej wielkości ogórek zielony, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, czarny pieprz, sól do smaku.
Wykonanie:  Sałatę wypłukać, liście osączyć. Ułożyć na półmisku. Ogórek obrać, pokroić w cienkie plasterki, i rozsypać na sałacie, Pomidory sparzyć zdjąć skórkę. Jajka obrać z skorupek. Pomidory i jajka  pokroić w ósemki. Ułożyć na plasterkach ogórka. Tuńczyka osączyć, podzielić na cząstki, rozłożyć między  pomidorami i jajkami.  Papryki po umyciu, poprzecinać na pół, usunąć gniazda nasienne. Strąki pokroić w cienkie paski.  Posypać nimi sałatkę. Całość oprószyć solą i pieprzem.  Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny. polać sałatkę. Podawać z tostami z pieczywa wieloziarnistego.

 

 

Źródło: 
Przekąski proste i efektowne. Kolekcja dobrej kuchni, „Przyjaciółka” 2004.
Sałatki, kanapki, i pasty do pieczywa, Biblioteczka Poradnika Domowego, 2008.
Barbara Majnusz
Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich

 

kontakt1.jpg
Monika Mrożek
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje na obszarach wiejskich województwa śląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice