Nie masz jeszcze konta?
14 stycznia 2018

Smak tradycji - żurek kujawski na domowym zakwasie

Żurek kujawski to jedna z tradycyjnych polskich zup, dawniej znana głównie na wsiach. My polecamy ugotowanie żuru na zakwasie z mąki żytniej – wówczas uzyskamy niezwykły smak i odpowiednią konsystencję zupy. 

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej,
  • 0,5 litra letniej wody,
  • skórka z kromki razowego chleba,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • śmietana do zabielenia zupy,
  • słonina na skwarki,
  • 1 cebula.

Zakwas:

Zakwas najlepiej przygotować w glinianym lub kamiennym naczyniu (na Kujawach nazywane żurownikiem). Wsypujemy do niego 4 łyżki mąki i zalewamy letnią wodą. Dokładnie mieszamy i dodajemy skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 dni.

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodajemy je do zagotowanej, osolonej wody. Do wywaru można dodać również białą kiełbasę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. Zupę po zagotowaniu odstawiamy i zabielamy śmietaną. Można oprószyć także majerankiem. Podajemy z okrasą: słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, przed końcem topnienia dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione