Nie masz jeszcze konta?
10 stycznia 2018

Domowe kopytka z cebulką i boczkiem

Tradycyjne kopytka to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Delikatne, ziemniaczane, w towarzystwie boczku i cebulki smakują rewelacyjne. Poza tym bardzo łatwo można przygotować je samemu. Polecamy sprawdzony przepis!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki, 
  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • 30 dag boczku,
  • 2 cebule.

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Kiedy przestygną obieramy i przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajka i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, podsypujemy mąką. 

Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 2 cm, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na kawałki o długości około 3 cm. Gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy kopytka wypłyną, oznacza, że są gotowe. 

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do boczku.   
Kopytka podajemy polane podsmażonym boczkiem i cebulką. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione