KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czas na herbatę! Ale jaką wybrać?

Opublikowano 09.01.2018 r.
Picie herbaty nie jest dla większości z nas czymś nadzwyczajnym. Po ten napój sięgamy codziennie i o różnych porach dnia. Warto jednak wiedzieć, że mamy wiele rodzajów herbaty, które charakteryzują się różnymi właściwościami. 

Różne rodzaje herbaty to prawdziwe dobrodziejstwo, jakim obdarza nas natura. Warto wiedzieć, że ich smak i aromat w dużej mierze są uzależnione od sposobu oraz czasu parzenia. Co ważne - herbaty posiadają cenne właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Herbata czarna 

To najbardziej popularna odmiana herbaty. Uzyskuje się ją w wyniku procesu dojrzewania i fermentacji liści. Dla zachowania najlepszego smaku oraz aromatu tej herbaty, powinniśmy zaląc ją wrzącą wodą i parzyć przez 3-4 minuty.

Właściwości czarnej herbaty:

  •     działa pobudzająco, kiedy parzymy ją nie dłużej niż 3 minuty,
  •     hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym,
  •     obniża ciśnienie krwi,
  •     obniża poziom cholesterolu.

Herbata zielona

Otrzymujemy ją z liści, których nie poddaje się fermentacji. Herbaty zielonej nie należy zalewać wrzącą wodą, najlepsza temperatura do jej zaparzenia to 60-90 stopni Celsjusza. Aby nie była gorzka, wystarczy parzyć ją przez 3 minuty. Herbata zielona zaparzona nie dłużej niż 2-3 minuty będzie miała właściwości pobudzające, podobnie jak filiżanka mocnej kawy.

Zalety zielonej herbaty: 

  •     bogata w witaminy C, B, E,
  •     ma właściwości antybakteryjne,
  •     wspomaga odchudzanie,
  •     usuwa toksyny z organizmu,
  •     obniża ciśnienie krwi.

Herbata żółta 

Liście tej herbaty są poddawane lekkiej fermentacji oraz dłuższemu procesowi schnięcia. Herbatę tę nazywa się również “cesarską”, ponieważ w dawnych czasach mógł pić ją jedynie cesarz. Zaleca się zalewanie jej wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza i parzenie przez około 3-4 minuty.

Właściwości żółtej herbaty:

  •     ma działanie oczyszczające organizm z toksyn,
  •     wspomaga działanie układu trawienia,
  •     łagodna dla żołądka. 

Herbata biała

Do jej uzyskania stosuje się młode liście, a także jeszcze nierozwinięte pączki liściowe. Poddawana jest delikatnej fermentacji. Białą herbatę najlepiej parzyć w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza przez około 5 minut. 

Zalety białej herbaty:

  • obniża ciśnienie krwi,
  •  bogata w witaminę C
  •  źródło antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie,
  •  działa antybakteryjnie,
  •  wzmacnia odporność organizmu,
  •  pozytywnie wpływa na stan naszych zębów i dziąseł.


Herbata czerwona (pu-erh)

Jej liście poddaje się całkowitemu procesowi fermentacji. Jest jedną z najbardziej aromatycznych herbat. Herbatę zaparzamy w temperaturze 90 stopni C. 

Zalety czerwonej herbaty

  •     przyspiesza metabolizm, 
  •     obniża poziom cholesterolu,
  •     ułatwia trawienie,
  •     działanie oczyszczające.

Herbata oolong

To herbata półfermentowana. Parzymy ją w temperaturze 90 stopni C przez 3 minuty. Smakuje podobnie jak herbata czarna.

Właściwości:

  • obniża poziom cholesterolu,
  • ma działanie pobudzające,
  • wzmacnia odporność organizmu
  • wspomaga proces odchudzania,
  • zawiera dużo przeciwutleniaczy,
  • reguluje poziom cukru we krwi.

 

Herbata w Polsce

Dziś herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po jakie sięgają Polacy. Do naszego kraju dotarła około 1664 r. z Francji. Początkowo była traktowana jako środek leczniczy. Zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero pod koniec XVIII i na poczatku XIX w. Początkowo jednak była wyłącznie napojem dla elit. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO