Nie masz jeszcze konta?
15 stycznia 2018

Specjały według przepisów gospodyń wiejskich z Brudnowa

Poniżej podajemy przepisy pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Brudnowie (gmina Waganiec) na potrawy, które rewelacyjnie smakują i doskonale prezentują się na stole. 

Lizaki z kurczaka w cieście curry

Mówią na to danie „lizaki z kurczaka”, bo są dziwnie nacięte i wywinięte, ale smak ciasta jest wyjątkowy.

Składniki: 6–8 podudzi z kurczaka, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jaja, sól, 2/3 szklanki mleka, olej, świeża kolendra (opcjonalnie), sos słodko-kwaśny (do podania).

Wykonanie: naciąć kurczaka i wywinąć, w misce połączyć mąkę, mleko, jaja, sól, proszek do pieczenia, czosnek oraz curry. W garnku mocno rozgrzać olej (ok. 150°C) i smażyć kurczaka zamoczonego w przygotowanej miksturze około 10 minut.
Do kurczaka możecie podać jakikolwiek ulubiony sos: czosnkowy, słodko-kwaśny lub po prostu ketchup.

 

Pieczony chlebek z nadzieniem z kurczaka

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 1 chlebek, 1 szklanka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3 ząbki czosnku, 200 g serka śmietankowego, 100 g tartej mozzarelli, sól, pieprz, pół gałki muszkatołowej, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki skórki z cytryny.

Wykonanie: piersi z kurczaka ugotować ze szczyptą soli. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć ok. 1 minuty. Dodać mleko, czosnek oraz serek śmietankowy. Mieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dodać sól i pieprz, sok z cytryny oraz skórkę. Wrzucić poszarpanego kurczaka, gałkę oraz opcjonalnie sól i pieprz do smaku. Dodać mozzarellę i dokładnie wymieszać. W chlebku wyciąć otwór, wydrążyć środek. Masę serową przełożyć do chlebka i piec ok. 30 minut w 180°C.

Ciepły chlebek można posypać siekaną pietruszką lub bazylią, przechować w lodówce – rewelacyjnie się odgrzewa. Chleb pszenny można zamienić na bułki i piec krócej.

 

Ciasteczka „Śnieżne smalcówki”

Składniki na ciasto: 500 g mąki tortowej, 2 jajka, 50 g świeżych drożdże, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g smalcu (kostka), ½  szklanki śmietany 18%, ½ łyżeczki proszku do pieczenia (tak to nie pomyłka), marmolada lub gęsty dżem (marmolada nie wypływa), cukier puder do oprószenia, mąka pszenna do posypania stolnicy.

Wykonanie: drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, następnie zimny smalec prosto z lodówki i wyrabiamy mikserem lub ręcznie zagniatamy. 

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 3–4 mm, przy brzegu smarujemy marmoladą, kulamy dwukrotnie rulonik – resztę ciasta odcinamy. Pozwijane ruloniki tniemy tak, aby uzyskać odpowiednią długość ciasteczek.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone ciasteczka studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

Rada: między ciasteczkami należy zachować odstępy, ponieważ znacznie urosną. 

 

Kwaśnica – najsławniejsza góralska zupa

Składniki: 1 kg wędzonych żeberek z kością, 300 g kiszonej kapusty, 200 ml soku z kiszonej kapusty (można pominąć), 30 g suszonych grzybów, 2 cebule, 2 marchewki, liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku, 500 g ziemniaków, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, sól, pieprz, koperek lub natka pietruszki (do posypania).

Wykonanie: mięso wkładamy razem z kapustą do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę oraz przyprawy. Jeśli mamy – dolewamy sok z kapusty. Zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta (mniej więcej powinno być to 2 litry). Gotujemy pod przykryciem około godzinę, aż mięso i kapusta będą miękkie.                                                                       

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze części i gotujemy je w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie. Po godzinie wyciągamy z zupy mięso i oddzielamy je od kości. Dorzucamy z powrotem do garnka razem z ziemniakami. Doprawiamy zupę rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy całość. Można zaciągnąć zasmażką z mąki. Wykładamy zupę na talerze, posypujemy zieleniną. Podajemy z chlebem. 

 

Udka kurczaka zapiekane z ryżem

Składniki: 8 udek, 3 woreczki ryżu, 1 cebula, przyprawa do kurczaka, olej do smażenia.

Sos: 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 5½ szkl. wody, ½ łyżeczki pieprzu,½ łyżeczki soli, 2 łyżeczki vegety, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 6 łyżek pikantnego ketchupu, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ½ łyżeczki tymianku. 

Wykonanie: udka oprószyć przyprawą do kurczaka i wstawić na godzinę do lodówki. Zrumienić z obu stron na patelni. Ryż wysypać z woreczków na blaszkę lub żaroodporne naczynie. Na nim ułożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, a na to kurczaka.

Przygotować sos. Masło przesmażyć z czosnkiem, dodać wodę i wszystkie przyprawy. Chwilę pogotować. Na koniec dodać ketchup. Zalać sosem ryż i udka. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec ok. godziny (bez przykrycia) – można od czasu do czasu przemieszać.

 

 

kontakt1.jpg
Anna Tuszyńska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione