Nie masz jeszcze konta?
4 stycznia 2018

Karnawał na słodko - przepisy prosto z Włoch

Polecalismy już karnawałowe przepisy na włoskie przekąski, dziś czas na karnawał w wersji słodkiej. Mamy dla was ciekawe, smakowe inspiracje. 

Krem mascarpone z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • truskawki (świeże w sezonie, zimą – mrożone) – jeśli nie mamy akurat truskawek równie dobrze pasować będą każde inne owoce (np. maliny, jagody, borówki, ale też gruszki czy jabłka).

Sposób przygotowania:
Do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, by nasze jajka były w temperaturze pokojowej (koniecznie nie prosto z lodówki). Rozdzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać serek mascarpone i wszystko delikatnie, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Z białek ubić białko na pianę dodając szczyptę soli podczas ubijania (dzięki temu będziemy mieli pewność, że piana na pewno się ubije – pamiętajmy też, że by ubić pianę w białkach nie może być ani kawałka żółtka – wtedy piana opadnie lub w ogóle nie urośnie). Ubite białko dodać do masy z mascarpone, wymieszać delikatnie. Do pojedynczych pucharków nałożyć owoce, na to krem. Podawać najlepiej lekko schodzone.
Jeśli nie mamy ani jajek, ani serka mascarpone, deser można podać używając po prostu bitej śmietany. 

 

Bułeczki z ciasta francuskiego z rodzynkami

Składniki:

  • 200 g gotowego, rozmrożonego ciasta francuskiego (do kupienia w większych, dobrze zaopatrzonych sklepach) – jeśli nie mamy tego typu ciasta bułeczki można przygotować też bez problemu z ciasta drożdżowego lub kruchego albo ewentualnie ptysiowego,
  • 2 rozbełtane żółtka,
  • masło do posmarowania papieru do pieczenia,
  • ok. 120 g rodzynek (najlepiej sułtańskie, mogę być inne np. koryntki, jumbo)
  • dżem morelowy lub inny, delikatny w smaku (może być cytrynowy, brzoskwiniowy, jabłkowy lub gruszkowy) – jeśli nie mamy dżemu nada się także marmolada lub konfitura

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na oprószonej uprzednio mąką stolnicy na ok. 5 mm. Jeśli wałek przykleja się do ciasta również obsypać go lekko mąką. Ciasto wysmarować dżemem i obsypać rodzynkami. Zawinąć w wałek przypominający roladę. Pokroić ostrym nożem na krążki o grubości ok. 2 cm. Ciasto posmarować żółtkiem. Blachę piekarnika wyłożyć lekko nasmarowanym masłem papierem do pieczenia. Poukładać na nim trójkąty z ciasta z zachowaniem odstępu od poszczególnych kawałków – ciasto francuskie pod wpływem temperatury lekko urośnie w piekarniku. Piec ok. 15 minut (lub krócej – w zależności od tempa pieczenia i mocy naszego piekarnika), do złocistobrązowego koloru. Najlepiej smakują na ciepło, ale można poczekać aż wystygną  i serwować na zimno. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Krem jajeczny zabaglione z owocami i ciasteczkami amaretti

Ten bardzo łatwy i szybki przepis na wykwintny deser można podawać ze świeżymi bądź rozmrożonymi owocami (np. z poziomkami - klasycznie) lub kruchymi włoskimi ciasteczkami amaretti (jeśli nie mamy akurat takich nadadzą się każde kruche ciasteczka).

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki białego wina
  • do podania: owoce (świeże, bądź mrożone), kruche ciasteczka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kremu przełożyć do miseczki i ubijać nad lekko parującą parą wodną aż do konsystencji budyniu. Uważać, by temperatura nie była zbyt wysoka – grozi to ścięciem jajek. Układać na owocach wyłożonych wcześniej do pojedynczych pucharków lub naczynek. Można posypać dodatkowo kruchymi ciasteczkami lub podać z samymi ciasteczkami. Smakuje wspaniale z kieliszkiem białego, schłodzonego wina :-)

Pączki włoskie „Zeppole di San Giuseppe”

Tradycyjnie podawane we Włoszech na święto Świętego Józefa, 19 marca. Jedzone są jednak przez cały okres karnawału.

Składniki na krem:

  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • 300 ml tłustego mleka.

Na pączki:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia pączków,
  • 300 ml wody,
  • pół szklanki białego wina,
  • 1 szklanka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy krem – ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, złotą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę kukurydzianą i ubić do wymieszania składników. W garnku podgrzać mleko (możemy dodać laskę wanilii dla smaku i aromatu lub aromat waniliowy). Doprowadzić mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i ubijając trzepaczką dodać do niego żółtka wymieszane z cukrem i mąką kukurydzianą. Wstawić garnek na wolny ogień i doprowadzić krem do ponownego zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić masę do ostygnięcia. Mieszać co jakiś czas, by na powierzchni kremu nie utworzyła się skorupka przypominająca zastygający budyń.

Teraz przystępujemy do robienia pączków. Do garnka wlewamy wodę i wino, zagotowujemy i dodajemy mąkę dobrze mieszając by nie zrobiły się grudki i by cała mąką wymieszała się dobrze z płynem. Wstawiamy na średni palnik kuchenki i gotujemy przez ok. 1,5 minuty aż masa na pączki zacznie odchodzić od brzegów garnka i otrzymamy plastyczne miękkie ciasto. Jeśli masa byłaby za rzadka trzeba dodać mąki. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Na stolnicy wylewamy troszkę oleju i zagniatamy ciasto na pączki. Formułujemy z ciasta wałek i kroimy na kawałki grubości 2-3cm. Każdy z nich rolujemy w kształt oponki przypominający mały pączek.

W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy oponki z ciasta. Smażymy ok 4 minut aż do zrumienienia i ladnego koloru. Pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krem nakładamy do specjalnej szprycy cukierniczej lub narzędzia do nadziewania i nakładania kremów i wyciskamy go do każdego pączka. Pączki oprószamy cukrem pudrem. Tradycyjnie pączki podaje się także z wisienką w syropie bądź cukrze. Ale pycha! 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione