Nie masz jeszcze konta?
3 stycznia 2018

Talerz gorącego krupniku - w pogodę i niepogodę

Krupnik to bardzo popularna zupa. Gęsta, aromatyczna i pyszna. Sprawdzi się idealnie w zimowe dni, ponieważ rozgrzewa i syci. Polecamy przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 5 skrzydełek z kurczaka,
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • seler,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:

Skrzydełka należy umyć i zalać wodą – posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i podgrzewać na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Skrzydełka wyjmujemy i obieramy mięso. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i podsmażamy. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę jęczmienna i gotujemy około 15 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy – gotujemy aż zmiękną. 

Łyżkę wazową zupy wlewamy do osobnego naczynia dodajemy śmietanę, mieszamy – następnie wlewamy do garnka. Dodajemy mięso, podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione