KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pomysły na pyszne dania i napoje z rozgrzewającymi przyprawami

Opublikowano 27.12.2017 r.
Jesień i zima to czas na włączenie do swojej diety rozgrzewających przypraw. Nie tylko świetnie smakują nadając daniom i potrawom niepowtarzalny i zupełnie nowy smak. Mają także właściwości prozdrowotne. Większość przypraw korzennych działa stymulująco na nasz metabolizm i pobudza organizm do działania. Substancje zawarte w przyprawach korzennych przyspieszają ponadto spalanie tłuszczów, a tym samym mogą wspomóc odchudzanie. 

Oto kilka przypraw, które szczególnie zasługują na uwagę podczas jesienno-zimowych dni. 

 

Cynamon

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z wysuszonych kor młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. Występuje w dwóch formach – jako laska cynamonu lub zmielona przyprawa. Cynamon przyspiesza trawienie, działa znakomicie na niestrawność, wzdęcia i biegunkę. Już pół łyżeczki cynamonu przyspiesza nasz metabolizm nawet o 50%! Cynamon często kojarzy nam się z deserami (np. szarlotka, pierniczki, grzaniec). Jednak nadaje się nie tylko do dań słodkich. Spróbujcie dodać odrobinę cynamonu do sosu pomidorowego lub pomidorowej zupy – wasze danie uzyska niepowtarzalny smak i aromat.

Kakao na mleku z cynamonem

Składniki:
-1 duża szklanka mleka (zwykłe lub roślinne),
-1 łyżka naturalnego kakao,
-1 łyżeczka cynamonu (lub więcej jeśli lubimy),
- miód/cukier do smaku.

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondelku, dodać kakao, cynamon i miód/cukier do smaku. Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników. Pić póki gorące. Wspaniałe na spokojny sen.

 

Makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem cynamonu

Składniki:
- ulubiony makaron,
- puszka pomidorów (lub kilka świeżych pomidorów),
- cebula, czosnek,
- oliwa z oliwek,
- kilka łyżek śmietanki 36%,
- cynamon,
- sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (tak, by był al dente, czyli lekko twardy). W międzyczasie na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać puszkę pomidorów (lub świeże pomidory – w sezonie) i podgotować do lekkiego odparowania sosu. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać kilka łyżek śmietanki 36%. Dodać także cynamon i poszarpane na mniejsze kawałki listki bazylii (jeśli nie mamy świeżej dodajmy suszoną przyprawę). Makaron odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Na talerzu można dodatkowo posypać startym serem żółtym (np. parmezan, gouda itp.).

 

Imbir

Najlepiej kupować świeży korzeń imbiru, ale sproszkowany też ma wiele właściwości. Przede wszystkim poprawia i stymuluje krążenie, działa silnie rozgrzewająco, przeciwzakrzepliwie, przeciwzapalnie, zwalcza również infekcje. Ma mocny smak i aromat. Choroby uskarżające się na bóle stawów oraz dolegliwości reumatyczne powinny na stałe włączyć tą przyprawę do swojego jadłospisu.

Napój imbirowy z cytryną i miodem

Składniki:
-1,5 szklanki wody,
- sok z połowy cytryny,
- kilka plasterków świeżego imbiru (obranego ze skórki),
- miód do smaku.

Sposób przygotowania:
Imbir zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3-4 minut. Do kubeczka, w którym będziemy pić napój wycisnąć sok z cytryny, dodać 1-2 łyżeczki prawdziwego, dobrego miodu i wymieszać do rozpuszczenia. Imbirową wodę przecedzić do kubeczka i pić póki gorące. Wspaniały napój na rozpoczynające się infekcje, uczucie chłodu po zimowym spacerze i gdy czujemy, że „coś nas bierze”.

 

Imbirowy krem z dyni

Składniki:
- cebula,
- oliwa bądź masło klarowane,
-1 spora dynia,
-1 korzeń imbiru,
- śmietana 22% lub tłuste mleko kokosowe.

Sposób przygotowania:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki i obrany świeży korzeń imbiru, dynię i zalać wodą do wysokości warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Na koniec zmiksować zupę. Dodać śmietanę (pół szklanki) lub mleko kokosowe (pół szklanki). Doprawić solą i pieprzem. Zupę można podawać z grzankami, najlepiej z dobrego, ciemnego chleba na zakwasie.

 

Chilli

Ta bardzo ostra przyprawa posiadająca zwykle intensywnie czerwoną barwę wywodzi się z Peru. Jej nasiona zawierają tzw. kapsaicynę – substancję działającą przeciwbólowo, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, a także przyspieszającą trawienie. Częściej dostępny jest zmielony proszek lub płatki chilli niż świeża papryczka. Uwaga: przy obieraniu papryczki pamiętajmy o założeniu rękawiczek lub dokładnym umyciu rąk po kontakcie z przyprawą – jedno dotknięcie np. oczu i innych wrażliwych części ciała może skończyć się bardzo źle.

 

Jajka sadzone z chili i jarmużem

Składniki:
- 2 jajka,
- oliwa bądź masło,
-3 duże liście jarmużu,
- chilli w proszku lub płatkach,
- sól/sos sojowy. 

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę bądź masło. Wbić ostrożnie jajka i smażyć powoli na wolnym ogniu przykrywając patelnię przykrywką, by żółtka ścinały się w równym tempie co białka.  W oddzielnym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i wrzucić porwany na kawałki jarmuż (bez twardych części i łodyg). Gotować 2-3 minuty, odcedzić i przelać lodowatą wodą, by jarmuż zachował piękny i intensywny zielony kolor. Dołożyć na patelnię z jajkami, chwilę podsmażyć. Na koniec doprawić solą lub sosem sojowym. Danie może być zarówno ciepłym śniadaniem, lunchem lub kolacją. Aby posiłek był pełnowartościowy i treściwszy zjedzmy jajka z pieczywem.

 

Gorąca czekolada z chilli

Składniki:
- pół tabliczki czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej (lub miks),
- mleko 3,2%,
- chilli,
- ew. śmietanka 36%.

Sposób przygotowania:
W garnuszku podgrzać mleko (można dodać trochę śmietanki lub przygotować czekoladę na śmietance 36%). Czekoladę połamać na kawałki (ja lubię i polecam gorzką czekoladę lub deserową, ale jeśli lubicie słodszą mleczna też będzie bardzo dobra), wrzucić do płynu i mieszać podgrzewając powoli do rozpuszczenia. Doprawić sproszkowanym chilli (proszek lub płatki) – uwaga, łatwo przesadzić z ilością! Można dosłodzić wg upodobania, ale czekolada powinna być już wystarczająco słodka. Wspaniały i zdrowy napój na zimową porę.

 

Kurkuma

Ten złoty proszek lub korzeń nie bez przyczyny nazywany jest czasem „królową wszystkich przypraw”. Znana od tysięcy lat, używana w medycynie Dalekiego Wschodu, szczególnie popularna w krajach azjatyckich działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i oczyszczająco. Ma zastosowanie w chorobach wątroby, leczeniu wrzodów, chorób pasożytniczych czy chorób układu oddechowego. Swoją charakterystyczną, złocisto - żółtą barwę zawdzięcza substancji zwanej kurkuminą. Kurkumina to jeden z najsilniejszych znanych nam przeciwutleniaczy. Kurkuma stanowi też główny składnik przyprawy curry.

 

Kurkumowa owsianka na mleku

Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
-1,5 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego,
-1 łyżeczka kurkumy,
- orzechy, pestki, suszone bądź świeże owoce.

Sposób przygotowania:
Płatki zalać mlekiem, dodać kurkumę i gotować ok. 15-20 minut do ulubionej konsystencji. W razie potrzeby można dodać mleka lub wody do rozrzedzenia konsystencji owsianki. Na koniec wrzucić ulubione dodatki np. migdały, orzechy włoskie, pestki słonecznika, rodzynki, suszone śliwki, bądź świeże owoce – jabłko pokrojone na plasterki, garść borówek, cząsteczki pomarańczy.

 

Złocisty koktajl bananowy z kurkumą

Składniki:
- 1 banan,
-  szklanka mleka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- mała szczypta pieprzu,
- kilka migdałów, orzechów bądź 1 czubata łyżeczka masła orzechowego/migdałowego.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na koktajl. Napój wspaniały zarówno na ciepło po lekkim podgrzaniu, jak i na zimno. W sezonie letnim można użyć kostek lodu i mrożonego banana – koktajl będzie ochładzający i jeszcze bardziej kremowy.

 

Gałka muszkatołowa

Wspaniała na wzdęcia, niestrawność, reumatyzm czy zapalenie oskrzeli. Świetnie komponuje się z ziemniakami, szpinakiem, różnymi sosami z dodatkiem mleka oraz daniami zawierającymi ser w swoim składzie, a także beszamelem – podstawowym i popularnym sosem kuchni francuskiej. Możemy także dodać jej do dań słodkich. Gałka muszkatołowa to nic innego jak zmielone pestki owocu muszkatołowca. Gałka zawiera mirystycynę – substancję o działaniu narkotycznym – dlatego najlepiej (i to dotyczy wszystkich przypraw) używać ją z umiarem.

Szpinak duszony w mleku z gałką muszkatołową

Składniki:
- świeży lub rozmrożony szpinak,
- czosnek,
- oliwa lub masło,
- mleko 3,2%,
- ser żółty starty na tarce,
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić oliwę lub masło. Krótko przesmażyć czosnek. Szpinak lekko poszatkować na mniejsze kawałki. Dodać na patelni i odparować. Dolać następnie trochę mleka, garść sera, doprawić solą i pieprzem i oczywiście gałką muszkatołową. Można jeść z makaronem, ryżem, chlebem jako dodatek warzywny do dania mięsnego lub po prostu samo.

Sos beszamelowy z gałką muszkatołową

Składniki:
- 1 łyżka mąki,
- 1-2 łyżki masła,
- mleko 3,2 %,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Na patelni lub w garnuszku rozpuścić masło. Dodać mąkę i przesmażyć krótko do powstania jasno żółtej zasmażki. Następnie partiami wlewać mleko dobrze wszystko mieszając, tak by nie powstały grudki. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (zwykle wystarczą 2 szklanki mleka). Doprawić solą, pieprzem i nieodłącznym elementem sosu beszamelowego – gałką muszkatołową. Sos stosować jako dodatek do warzyw, mięsa, sos do zapiekanek i makaronu. Beszamel można też modyfikować dodając np. starty na tarce ser – uzyskamy w ten sposób wspaniały sos serowy.

 

Polecamy - idealne propozycje na chłodniejsze dni. Smacznego!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj