KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
19 stycznia 2018

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

„100% natury”, „z najczystszych regionów”, „naturalny” – to tylko niektóre z określeń, które spotkać możemy na etykietach produktów spożywczych. Takie deklaracje nie gwarantują jednak, że produkt jest ekologiczny. Jak rozpoznać prawdziwą ekologiczną żywność? Pomoże nam specjalne unijne logo – zielony listek. 

Zgodnie z regulacjami wspólnotowymi żywność ekologiczna (używa się też określeń „eko”, „bio” i „organic” – wszystkie z nich są zastrzeżone) musi być obowiązkowo oznakowana specjalnym logo (eko – liść). Na etykiecie ekoproduktu powinien znaleźć się także kod oznaczający (np PL-EKO-07) jednostkę certyfikującą. Tak jak w przypadku innych produktów spożywczych nie może zabraknąć nazwy producenta, pochodzenia produktu i terminu przydatności do spożycia. „Eko liść” to logo oznaczające tylko żywność ekologiczną. 

Co to znaczy, że żywność jest ekologiczna?

Żywność ekologiczna to taka, która wytworzona została bez użycia chemicznych substancji wzbogacających smak i zapach oraz bez sztucznych konserwantów. Świadczy o tym przyznawany rokrocznie przez niezależną jednostkę certyfikat. Surowce wykorzystane do produkcji ekożywności pochodzą ze specjalnych certyfikowanych upraw, gdzie nie stosuje się nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Dba się także o zapewnienie dobrostanu zwierzętom. W rolnictwie ekologicznym wykluczone jest wykorzystywanie genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Czy żywność ekologiczna i „zdrowa żywność” to to samo

Należy zdecydowanie rozróżnić te dwa określenia. Żywność ekologiczna to precyzyjne określenie produktów, które wytwarzane są wedle ściśle określonych reguł. „Zdrowa żywność” to niejasne, stworzone dla potrzeb marketingowych określenie, które jest nadużywane i niejednokrotnie wprowadza konsumentów w błąd. Nikt nie kontroluje tego, czym „zdrowa żywność” różni się od innych produktów. 

Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza niż konwencjonalna? 

Nie wszystkie badania potwierdzają wyższą zawartość witamin w ekologicznych owocach i warzywach, niezaprzeczalnie jednak jest to, że nie ma w niej pozostałości po pestycydach, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Przetworzone produkty pozbawione są wielu dopuszczalnych w konwencjonalnym systemie środków chemicznych, których skumulowane oddziaływanie na nasze organizmy nie zostało w 100 procentach przebadane, ale z pewnością nie jest pozytywne. Wiele osób, na podstawie osobistych doświadczeń, przypisuje spożywaniu żywności ekologicznej wpływ na poprawę zdrowia i kondycji. Inni cenią ją po prostu za smak, a dla jeszcze innych ważne są aspekty związane z ochroną środowiska naturalnego.

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • KOWR
  • WDR