Wigilijny kompot z suszu - świąteczny napój na lepsze trawienie
Kompot z suszu – symbolika
Ludowe wierzenia przypisywały każdej z 12 wigilijnych potraw konkretne znaczenie, nie inaczej jest z kompotem z suszu. Wigilijny susz to mieszanka suszonych owoców: jabłka symbolizują zdrowie i miłość, śliwki mają odpędzić złe moce, a gruszki zapewnić długie życie.
Przepis na kompot z suszu
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek,
- 80 g suszonych gruszek,
- 80 g suszonych śliwek,
- laska cynamonu,
- 3 łyżki miodu,
- 2 goździki,
- ewentualnie sok z 1/4 cytryny.
Wykonanie:
Owoce płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Odstawiamy – najlepiej na noc. Owoce gotujemy w wodzie, w której się moczyły (gotujemy przez 30 minut na małym ogniu). Po zagotowaniu dodajemy cynamon, goździki, miód i sok z cytryny.
Dobre trawienie w Święta – to rzecz święta!
Kompot z suszonych owoców to prawdziwe bogactwo błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na trawienie (przyspiesza perystaltykę jelit). Jest zatem obowiązkowym napojem przy świątecznym stole!
Kompot z suszu rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy pić ten napój nie tylko w Wigilię.
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|